Peminjam Buku Paling Aktif Peminjam Buku Paling Aktif

Bagi tahun 2013, penerimanya ialah :-

1.  Encik Roslan bin Abd Ghani (Jan - Mac 2013)

2.  Puan Junainah binti Hj. Abd. Rahman (April - Jun 2013)

3.  Encik Zainal Abidin bin Mat Zain (Julai - Sept 2013)

4.  Puan Syarfazila Ezuwida binti Shaari (Oktober - Disember 2013)

Web Content Display Web Content Display

Mengambil sempena pameran yang diadakan, bertujuan untuk menarik minat pembaca mengunjungi perpustakaan, satu aktiviti tambahan diadakan iaitu kuiz. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah bersandarkan kepada maklumat yang terdapat pada gambar-gambar, catatan, ilustrasi dan apa jua yang dipamerkan di ruang pameran. Ia menjadi tarikan kepada pembaca untuk mengunjungi perpustakaan dan melibatkan diri dengan aktiviti yang dianjurkan. Justeru pembaca yang bertuah akan memenangi hadiah yang ditawarkan.

-----------------------------------------------------------------------------

Bersempena dengan Pameran Herba yang berlangsung di Perpustakaan dari 9 hingga 20 September 2013, pertandingan kuiz yang menduga kebolehan individu menjawab soalan dengan tepat dan memberi pandangan terbaik telah diadakan serentak dengan berlangsungnya pameran. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah berdasarkan maklumat-maklumat yang dipamerkan pada panel pameran, buku-buku dan pokok herba yang dipamerkan di ruang pameran. Pertandingan kuiz ini telah mendapat sambutan dari warga INSTUN dan pemenang pertandingan ini adalah Puan Nurhumiddah binti Mahmood dari Bahagian Ukur dan Pemetaan. Hadiah telah disampaikan pada Perhimpunan Bulanan INSTUN Bil. 8/2013 pada 7 Oktober di Auditorium INSTUN.

--------------------------------------------------------

Sambutan Hari Inovasi INSTUN telah diadakan pada 28 November 2013. Bersempena dengan sambutannya pelbagai pertandingan telah diadakan bagi memupuk warga INSTUN ke arah menjadi pekerja kreatif dan berinovatif. Sehubungan dengan itu, Perpustakaan telah diberi tanggungjawab bagi mengadakan pertandingan kuiz sempena inovasi. Pertandingan ini telah diadakan bermula dari 6 November dan berakhir pada 15 November 2013. Soalan-soalan yang dikemukakan adalah berdasarkan pencarian bahan menggunakan WebOPAC dan Web Infoline menerusi laman web INSTUN. Pertandingan ini telah dimenangi oleh Puan Nur Hazwani Boon binti Abdullah dari Seksyen Perhubungan Awam INSTUN sebagai pemenang utama. Hadiah telah disampaikan pada Majlis Sambutan Hari Inovasi INSTUN 2013.

Web Content Display Web Content Display

Bersempena dengan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2013 kali ke-23 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Perpustakaan telah mengadakan kunjungan dan lawatan ke Pesta Buku berkenaan pada 30 April 2013 dengan mempelawa semua Bahagian di INSTUN menghantar wakil bagi tujuan :-

1.    Membuat pemilihan buku-buku yang relevan bagi kegunaan rujukan dan penyelidikan semua warga kerja INSTUN dan secara tidak langsung adalah untuk penambahan koleksi terkini Perpustakaan INSTUN.

2.    Memberi pendedahan kepada peserta mengenai penerbitan terkini industri buku di Malaysia.

3.   Memberi maklumat sebenar mengenai kaedah perolehan bahan Perpustakaan INSTUN di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur.

4.    Lawatan ini juga merupakan salah satu aktiviti tahunan perpustakaan dengan kerjasama Puspanita dan Kelab INSTUN sebagai satu kebajikan di mana lawatan berkumpulan ini dapat membantu warga yang berkeinginan namun mempunyai masalah kenderaan untuk ke Pesta Buku Antarabangsa yang julung kali di adakan.

Kunjungan ke PBAKL telah diketuai oleh Puan Norhaidah binti Riboet, Penolong Ketua Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan dan rombongan dianggar seramai 32 orang. Rombongan bergerak mengikut kumpulan dan membuat kunjungan ke gerai-gerai buku bagi mendapatkan maklumat dan meninjau sendiri buku-buku dan bahan-bahan lain yang boleh dibuat pemilihan untuk pembelian bahan bagi koleksi perpustakaan INSTUN di samping untuk kegunaan sendiri.

PBAKL ke 13 yang bertemakan, Buku : Menjana Pemikiran Kreatif adalah merupakan platform untuk menggalakkan minat membaca di kalangan masyarakat di samping membangunkan industri buku Negara. Lebih 800 pempamer terlibat dengan menawarkan pelbagai produk penerbitan dan bahan bacaan terbaik bagi membantu orang awam memperoleh bahan bacaan berkualiti serta mengembangkan budaya membaca di kalangan warga Malaysia.  Malah, menurut Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Mohamad Zabidi Zainal semasa merasmikan PBAKL 2013, "Apabila seseorang membaca mereka akan memperluaskan tabiat itu daripada buku kepada jenis bacaan lain seperti e-buku, majalah, akhbar dan gajet". Tambah beliau lagi, "hanya dengan membaca seseorang itu lebih bijak mengasah kemahiran kreatif serta melahirkan bangsa yang mempunyai pengetahuan luas". Oleh itu minat membaca dan mencari ilmu di kalangan penjawat awam sentiasa dititikberatkan sehingga pencapaian kecekapan serta kenaikan pangkat turut mengambilkira sejauh mana ilmu pengetahuan mereka. 

Web Content Display Web Content Display

Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan INSTUN dengan diketuai oleh Puan Norhaidah binti Riboet telah mengadakan lawatan ke Perpustakaan Radio dan TV Malaysia (RTM) pada 26 April 2013 (Jumaat) dengan delegasi seramai 5 orang pegawai dan Kakitangan Seksyen Perpustakaan dan 3 orang Kakitangan dari Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan. Rombongan telah disambut oleh Pustakawan RTM iaitu Puan Suhaida binti  Mohamad, Encik Fandi dan penerbit Rancangan Encik Dicky Halimy. Sesi lawatan telah dimulai dengan lawatan ke Muzium Penyiaran di Wisma TV. Muzium Penyiaran ini adalah tempat mempamerkan bahan-bahan peralatan lama yang digunakan oleh Stesyen Radio dan TV Malaysia seluruh negara. Antara bahan yang dipamerkan adalah kamera lama dan gambar-gambar bekas menteri Penerangan. Muzium Penyiaran telah diletakkan dibawah pengurusan Perpustakaan untuk dijaga dan dikawal selia bagi memastikan peralatan lama yang masih baik keadaannya terpelihara, tidak dilupuskan begitu sahaja dan menjadi koleksi arkib RTM yang tidak ternilai untuk tatapan masyarakat Malaysia sepanjang zaman.

Lawatan diteruskan ke Perpustakaan Berita Radio sambil meninjau konti Radio Nasional FM, Klasik Nasional, KLFM, Selangor FM, TraxxFM, Travel and Music, ai fun dan Minnal FM. Memasuki ruang Perpustakaan ini yang lebih dikenali dengan Rakam Khanah P. Ramlee menyimpan bahan-bahan audio dalam bentuk lp dari tahun 40an dan piring hitam tahun 1950an. Mengikut Penolong Pengarah Rakam Khanah Encik Abd. Hamid Othman terdapat 100,000 unit bahan audio yang disimpan di sini di mana bahan disimpan dalam susunan mengikut syarikat yang menerbitkannya. Apa yang menarik lp dan piring hitam berkenaan telah didigitalkan di mana DJ radio akan memutarkan lagu atau muzik menerusi online dari server. Perpustakaan pula dalam proses memasukkan maklumat bahan ke dalam WebOPAC agar dapat diakses menerusi online tetapi masih mengekalkan keselamatan bahan tidak boleh disalin rakam. Pengguna yang ingin mendapatkan bahan perlu ke Perpustakaan untuk pinjaman.

Lawatan seterusnya adalah ke Perpustakaan Berita Radio. Di sini, rombongan didedahkan dengan bahan-bahan berita dari dahulu hingga kini. Sebagai contoh, pengisytiharan kemerdekaan oleh Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ada terdapat di sini. Begitu juga ucapan-ucapan Perdana Menteri Malaysia yang lain. Bahan berita pula disimpan berdasarkan tarikh berita disiarkan.

Dari Perpustakaan Berita Radio, rombongan dibawa ke Perpustakaan Berita TV yang mengandungi 30,000 ke 40,000 koleksi yang disimpan dalam bahan asal berbentuk tape/pita dalam format beta analog dan bahan yang telah dimigrasikan ke bentuk format digital iaitu format DVC Pro. Mengikut penerangan yang diberikan oleh Ketua Bahagian ini, Encik Abd. Rani, bahan-bahan berita yang tersimpan di Perpustakaan ini adalah bahan-bahan berita dari rakaman tahun 2000 hingga sekarang. Ia disimpan mengikut tarikh berita disiarkan dan menggunakan nombor siri dan menggunapakai sistem Win Isis. Perpustakaan ini beroperasi selama 18 jam bagi menyokong siaran berita radio yang siarannya adalah sehingga jam 12 tengah malam.

Perpustakaan Berita TV menyimpan koleksi berita tv berdasarkan liputan yang asal tetapi untuk siaran berita di kaca tv, ia adalah dari koleksi bahan yang telah ditapis dan diedit. Sistem pengurusannya adalah menggunakan sistem ILMU dan pengesanan bahan boleh dibuat menerusi WebOPAC pada kiosk di pintu masuk. Petugas yang bertugas di sini akan membantu Bahagian Siaran Berita. Sebagai contoh bagi berita yang ingin disiarkan pada hari isnin, hari jumaat bahan telah dihantar ke unit siaran. Bahan-bahan ini akan membantu tajuk-tajuk berita yang dibacakan.

Perpustakaan ini juga menyimpan koleksi dalam bentuk rancangan-rancangan tv yang lain seperti rancangan Islam Hadhari. Ia juga menyimpan bahan-bahan lama (arkib) dan koleksi bahan dalam dan luar negara. Bahan disimpan dalam bentuk pita menggunakan kod TX Tapes. Ini kerana pita mudah dijaga dan tidak berhabuk, cuma perlu disimpan di dalam bilik simpanan  dengan suhu di bawah 18 darjah. Pita kecil memuatkan rakaman selama 30 minit manakala pita besar bagi rakaman 60- 90 minit. Bahan-bahan yang terdapat di sini juga dalam proses untuk didigitalkan.

Lawatan yang bermula dari jam 10.45 pagi telah berakhir pada jam 12.30 tengah hari dengan pertukaran cenderahati  kedua-dua agensi. Adalah diharapkan lawatan ini dapat menambahkan maklumat dan pengetahuan mengenai pengurusan Perpustakaan.

Web Content Display Web Content Display

Minat membaca bermula dari rumah. Peranan ibu bapalah memupuk budaya membaca di kalangan anak-anak. Anak-anak yang dibesarkan dalam suasana terdedah kepada bahan bacaan sejak dari kecil malah dari dalam kandungan akan membesar dengan minat terhadap bahan-bahan bacaan. Mengambil peluang dari itu, perpustakaan telah menganjurkan aktiviti-aktiviti bagi tujuan berkenaan.

Bagi tahun 2013, Perpustakaan INSTUN telah mengadakan aktiviti pertandingan bercerita untuk kanak-kanak 4 - 6 tahun,  pertandingan musical chair, Pertandingan meniup belon, pertandingan bola beracun  dan permainan merebut gula-gula terbuka kepada kanak-kanak 3 hingga 6 tahun. Aktiviti ini telah dilaksanakan pada 18 April 2013 di Perpustakaan dengan perasmiannya telah disempurnakan oleh Tuan Pengarah INSTUN iaitu Tuan Mohd Ashraf bin Mohd Noor dengan diiringi oleh Ketua-ketua Bahagian. Aktiviti yang diadakan buat pertama kali bagi tahun 2013 telah menjemput Taska, Tadika dan PASTI yang berdekatan. Sebanyak 2 buah Tadika, 1 PASTI dan 3 Taska telah dijemput untuk menyertai. Walau bagaimanapun hanya tiga yang dapat menyertai iaitu Taska Khalis INSTUN, Taska Umi Eida dan Tadika Matahari. Taska Khalis INTUN telah menghantar seramai 16 orang peserta dengan diiringi dua orang guru pengiring, Taska Umi Eida dengan 10 orang peserta diiringi oleh 3 orang guru pengiring manakala Tadika Matahari diwakili oleh 8 orang peserta dengan diiringi oleh seorang guru pengiring. Di samping itu, penyertaan juga adalah dijemput dari kalangan anak-anak pegawai dan kakitangan INSTUN dan penyertaan adalah menggalakkan dengan seramai 11 orang telah menyertai. Aktiviti telah berlangsung dengan cukup meriah dengan penyertaan dan penglibatan semua peserta bagi aktiviti yang diadakan.

Kecil kecil cili padi; pertandingan bercerita telah berjaya menyerlahkan bakat anak-anak cilik yang berpotensi untuk diketengahkan dan diserlahkan. Pertandingan ini telah berjaya mencungkil bakat bercerita di kalangan anak-anak. Adik Mohammad Alif Ikhwan dari Tadika Matahari telah mengungguli pertandingan ini dengan ceritanya Sang Kancil dengan Buaya. Tempat kedua dimenangi oleh adik Nur Farah Aleya binti Yang Faizal dari Taska Khalis INSTUN dengan cerita Sang Kancil dengan Buaya, manakala tempat ketiga dimenangi oleh adik Allyssa Idrina binti Azizan dari Tadika Matahari dengan tajuk cerita Diri Saya.

Pertandingan musical chair diadakan bagi menggalakkan kemahiran berfikir di kalangan anak-anak. Di dalam permainan ini, kanak-kanak dilatih dengan kebolehan berfikir bagaimana untuk menguasai tempat duduk setelah muzik dimatikan. Ini kerana kanak-kanak yang dapat menduduki kerusi terakhir setelah muzik dihentikan akan menjadi pemenang. Bagi pertandingan ini, tempat pertama juga dimenangi oleh adik Mohammad Aliff Ikhwan dari Tadika Matahari, tempat kedua adik Mohd Qayyim bin Rosdi dari Taska Ummi Eida dan tempat ketiga dimenangi oleh adik Hong Zhi Syuen dari Tadika Matahari.

Pertandingan meniup belon pula menguji kecekalan peserta menamatkan acara sehingga belon pecah. Pertandingan ini telah dimenangi oleh adik Hana Humaira binti Ahmad Feizal Hazrik dari Tadika Matahari, tempat kedua adik Mohd Aliff Ikhwan juga dari Tadika Matahari, manakala tempat ketiga dimenangi oleh adik Nur Afira Amalin binti Khairul dari anak kakitangan INSTUN.

Sebagai aktiviti tambahan, pertandingan bola beracun telah diadakan bagi memeriahkan lagi acara. Seramai 35 orang peserta telah menyertai dan sebanyak 8 hadiah saguhati telah diberikan kepada pemenang tempat pertama hingga ke lapan.

Dengan sambutan yang menggalakkan, pada masa-masa akan datang penyertaan  akan ditambah bagi menambahmeriahkan lagi aktiviti/program yang dianjurkan.